Някои казват, че трябва да се пие много вода, други пък, че не трябва да се прекалява с нея. Въобще, що се отнася до водата, има най-различни мнения кога, как, дали и колко да се пие. Ето някои митове за водата:

1. За добро здраве дневно трябва да се изпиват 2 литра вода - Това не е съвсем така. Смята се, че количеството, необходимо за поддържането на правилната обмяна на веществата е 1 литър на 30 кг тегло. Ако теглото ви е 60 килограма , се получават 2 л, но ако човек е доста по-тежък или обратното, сметката не излиза. Страдащото от анорексия момиче ще се окаже обезводнено, а какво да кажем за ‘пухкавелката’.

Още през 1945 година, Националната академия на САЩ препоръчва 1 мл вода на всяка поета килокалория храна. Като се има предвид, че човек обикновено консумира средно 2000-2500 килокалории, все пак се получават прословутите 2 литра. Това обаче включва и всички течности, които се съдържат в поетата храна. Така че не е нужно точно да се пресмята колко вода да изпиете. Ако сте жадни, просто утолете жаждата си.

2. По време на диета трябва да намалите не само яденето, но и пиенето на вода, иначе няма да отслабнете - Няма такова нещо. Водата е един от главните помощници в борбата с излишните килограми. Пиенето на вода помага да се изведат от организма продуктите от разпадането на белтъчините, мазнините и въглехидратите, което цели диетата. Много жени се страхуват да пият вода, защото смятат, че ще се появят отоци .Не е така обаче. По принцип отоците са свързани не с изпитата вода, а със задържането на течности вследствие на консумирането на солени или пикантни продукти. Въобще трябва много да се внимава с диетите, особено ако имате проблеми с бъбреците и отделителната система, затова е най-добре да отслабвате под лекарско наблюдение.

3. Не трябва да се пие вода по време на ядене, защото тя разрежда стомашния сок и могат да се появят проблеми с храносмилането - Тази теория е много популярна последните години. Тя обаче няма сериозни основания. Точно обратното - водата, която се пие по време на храненето удължава процеса на дъвченето, размеква храната и облекчава храносмилането. При това водата помага да се намали количеството на изядената храна. Желателно е обаче, да не се пие ледена вода по време на ядене.

4. Сутринта на гладно може да се изпие чаша вода, но преди лягане не трябва - Сутрин наистина е полезно да се изпие чаша вода на гладно. Това активизира нервната система и подобрява самочувствието. Още по-добре е във водата да има парче лимон. Пиенето на вода преди лягане също не е вредно. Някои смятат, че от това може да се получат отоци по лицето на сутринта. Ако бъбреците работят нормално обаче , това няма да се случи. По принцип, най-добре е да се пие вода през целия ден равномерно. Такъв режим е полезен за бъбреците и за пикочните пътища.

5. Вредно е да се пие вода по време на спортуване, защото това увеличава натоварването на организма - Това не е така. Всички знаем, че като се изпотим по време на тренировки, а после не пием вода, теглото ни малко ще намалее. Щом пийнем вода обаче , всичко се нормализира. Клетките, в това число и мастните, се състоят частично от вода. По време на натоварването те я губят и затова ни се струва , че сме отслабнали. Броят на мастните клетки не намалява, а след известно време те възстановяват обема си. Ето защо не е нужно да се натоварва организмът чрез обезводняване. За да се отървем наистина от тлъстините, трябва да променим характера на храненето си. А вода може да се пие нормално. Лекарите препоръчват да се придържате към следната схема 1,5-2 часа преди заниманията - 1 чаша, 1/2чаша 10-15 минути преди тренировка. По време на тренировката да се пият по 100-150 мл всеки на 15 минути. След тренировките трябва да се пият 150-200 мл на всеки 15 минути до пълното възстановяване на изгубената течност. От всичко описано е ясно, че пиенето на вода е много полезно за организма и за доброто самочувствие